Home

Tejfog mögött maradandó fog

Maradandó fog a tejfog mögött felnőtt korban - Fogorvos

 1. Fogorvos válaszol - Maradandó fog a tejfog mögött felnőtt korban - 2020.08.28. - 4130
 2. Maradandó fog tejfog mögött Sz. Péter 2016. február 02. Tisztelt Zugló Dental! 6 éves kisfiam első maradandó foga a tejfog mögött tört elő.Szükséges a tejfog eltávolítása? Üdv. Szőke Péter. Válasz. Abban az esetben, ha a maradandófog áttörését követően 3- 6 hónappal sem esik ki a tejfog, akkor ajánlott.
 3. den esetben követi a tankönyvben leírtakat. Nagyon fontos, hogy félévente lássa fogorvos a gyermek fogazatát, és ilyenkor nem csak a szuvasodások, és azok kezelése a feladat, hanem annak megítélése, hogy rendben zajlik-e a fogváltás. Egyik gyakori jelenség, hogy nem mozog a tejfog, és közben a maradó fog a tejfog
 4. A hatodik életév körül kezdődik a fogváltás, és a 20 tejfog helyére a felnőttkorig normál esetben 32 maradandó fog nő. Mire figyeljünk a fogváltás során? Hat-hét éves korban megkezdődik a fogváltás, az elnevezés azonban csalóka, hiszen nem csak a húsz tejfog helyére nő maradandó fog, további fogak is előtörnek az.

Meddig késhet a maradandó fog kibújása a tejfog kiesése után? fórum, 25 vélemény és hozzászólás. Fórum, tapasztalatok, kérdések, válaszok Viszont a fogak nem lettek kisebbek, így nem férnek be a pici állkapocsban a sorba. Jönnek, ahol tudnak. Ez manapság szinte általános. A nagyobb maradó fog nem a tejfog alatt indul meg, mert ott nincs számára elegendő hely, így jön mögötte. Ott viszont szinte tisztíthatatlan Kissé megtévesztő elnevezés a tejfogak kiesésével és a maradandó fogak előbújásával járó folyamatra a fogváltás, hiszen nem csupán a tejfogak cserélődnek ki: a 20 fogacska helyébe 32 nő. Gyakori emiatt, hogy a szülők észre sem veszik, vagy tejfognak nézik az általában 6-7 éves korban a kisörlők mögött előbújó első nagyörlőket, a hatosokat. Érdemes résen.

Általában nincs szükség arra, hogy a tejfogak kiesésénél fogorvossal konzultáljunk. Kivételek persze vannak, ilyen például, ha az íny duzzadt, vagy a laza fog miatt a gyerek inkább nem is eszik, csak hogy ne kelljen vele rágnia. Vagy a tejfog mögött bújik ki a maradandó fog Tejfog vs. Csontfog? Kisfiam 5,5 éves elmúlt. Nem esett még ki egy tejfoga sem, de hátul bal oldalt a kinőtt az első csontfoga.. Az én fiamnak két foga is kinőtt a tejfog mögött.Én is aggódtam, hogy mi lesz.De vártam, és jó is volt, mert kiesett a két tejfog kb. 2 hónap különbséggel és magától, mindenféle fogszabályozás nélkül hátulról előresétált mind a kettő. Én csak ámulok, mert gyerekkoromban nekem is volt fogszabályozóm, de a sok.

A fogváltás rendellenességei - Fogászati Közpon

Míg a kisőrlők a tejmolárisok gyökerei közt jelennek meg. A nagyőrlők a tejfogak mögött jelennek meg. A bölcsességfog tör elő legkésőbb: 16-30 éves korban. Egyre gyakrabban elő sem tör, ami arra mutat, hogy idővel ki fog maradni az ember fogazatából. Maradó fogazatról csak az utolsó tejfog kihullása után beszélünk Ebben az időszakban fejlődik ki a 20 tejfog, majd általában 6 éves kortól kezdődően a maradó fogak jelennek meg az első nagyőrlő (6-os) fogak megjelenésével kezdődik a fogváltás. A maradó fogazat általában 32 fogból áll: alul és felül 4-4 metsző, 2-2 szemfog, 4-4 kisőrlő, 6-6 nagyőrlő fog #fogváltás # fontostudnivaló # tejfog # maradandófog Tudtad, hogy a gyerekek fogváltása legtöbbször nem a tej metszőfogak kipottyanásával, leváltásával kezdődik? Az alsó, majd pedig a felső metszőfogak váltása előtt ugyanis már megjelenhetnek hátul az első maradandó nagyőrlők (ezek a hatos fogak) az utolsó, ötödik tejfog mögött #fogváltás #fontostudnivaló #tejfog #maradandófog Tudtad, hogy a gyerekek fogváltása legtöbbször nem a tej metszőfogak kipottyanásával, leváltásával..

Hadd mozgassa a fogát a gyerek

Létezik olyan, hogy egy tejfog nem jön ki egyáltalán? Figyelt kérdés Kislányomnak szépen sorban jöttek a fogai, de aztán alul középen az egyik oldalsó metsző nem bújt ki, hanem hátul jönnek az örlő fogak.. tehát most alul középen csak 3 foga van, a 4. nem akar jönni, és hátul jön épp most még 2 A gyermekeknek 20 tejfoga van, ezek előtörése 6 hónapos kortól 2-2,5 éves korig tart. Természetesen egyéni eltérések vannak, a tejfogak megjelenése széles időhatárok közt történik, akár öthónapos szóródás is lehet. A fogzás idején a csecsemőnél vagy kisgyereknél nyugtalanságot, nyűgösséget, fokozott. Fontos tudni szülőként, hogy az 5, tejőrlőfog mögött 6 éves korban egyetlen fog bújik ki az I. maradandó őrlőfog. Majd 12 éves korban a II. maradandó őrlőfog. Számoljuk meg a fogait a gyermeknek, és ha az öt tejfog utáni 6. fogon elváltozást észlelünk (anélkül hogy a gyerek fájdalomra panaszkodna) fogászati.

Nem túl gyakran ugyan, de előfordul, hogy valakinek egy vagy több tejfoga nem hullik ki a fogváltás időszakában gyerekkorban. A fogazatban maradt tejfogakkal akár évtizedekig is el lehet élni, bár egy tejfog soha nem ér fel egy maradó fog értékével. Éppen ezért érdemes kivizsgáltatni, hogy mi lehet a rendellenesség hátterében, és milyen módon orvosolható a helyzet Egymás mögött, két sorban nőtt fogsor. Tisztelt Doktornő! Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy 5 és fél éves lányom tejfogai még nem kezdtek el kiesni, de sajnos az új fogacskák viszont már megjelentek. Az alsó fogsorában a középső fogak háta mögött kijöttek az új fogak, így sajnos két sor foga van Első maradandó fogaként az első moláris (6.) hatéves kora körül áttör az utolsó tejfog mögött (vagyis anélkül, hogy egy tejfog előzőleg kiesne). Ezért hatéves molárisnak is nevezik . A második őrlőfog (7.) egyelőre tizenkét éves kora körül tör ki A fogváltásra 6-12 éves kor között kerül sor, ekkor váltják fel a tejfogakat a maradandó fogak. A szülők körében gyakran lehet hallani: ez csak tejfog, majd a maradandókra vigyázunk. Ez azonban egyáltalán nem ilyen egyszerű, hiszen a tejfogaknak is fontos szerepük van, nemcsak a táplálkozásban és a hangképzésben.

Tejfogak kiesésének sorrendje! Mikor történik a tejfog váltás

 1. Tejfog és a fogmosás. Megjelent: 2013. augusztus 13, a következő kategóriában: Hírek. Szülők számára izgalmas az a nap, amikor megpillantják picurkájuk ínyéből előbújó kis fehér gyöngyöcskét, vagy gyöngyöcskéket, melyeket még 18 db további tejfog követ. A legtöbb apróságnál az első tejfog, kb. 6 hónapos korban.
 2. den fog jelölésére két számjegyet használ. Ezek közé nem rakunk sem pontot, sem vesszőt. Az első, a kvadránst jelzi, melyben a fog elhelyezkedik: 1 - a jobb felső, 2 - a bal felső, 3 - a bal alsó, 4 - a jobb alsó kvadráns.
 3. d a húsz tejfog kibújik

Gondok a fogváltás során - Gyógyhíre

Szóval 20 fognak kell lennie. Nekünk akkor 1 és egynegyed foggal több van. Jobb oldalon felül leghátul, és most a bal oldalon is nő egy. És ez már maradandó fog. Csak ezeket nem vesszük észre, mert itt az ínyből nő ki rögtön. A többi meg ugye mozog, mielőtt a rendes fog kitolná a tejfogat. Na, okosabb lettem végre Nem túl gyakran ugyan, de előfordul, hogy valakinek egy vagy több tejfoga nem hullik ki a fogváltás időszakában gyerekkorban. A fogazatban maradt tejfogakkal akár évtizedekig is el lehet élni, bár egy tejfog soha nem ér fel egy maradó fog értékével. Éppen ezért érdemes kivizsgáltatni, hogy mi lehet a rendellenesség hátterében, és milyen módon orvosolható a helyzet

Gondok fogváltás során - HáziPatik

 1. él előbb rászoktassuk a gyerekeket a fogmosásra. Már 3-4 éves korban megjelenhet a szuvasodás, és a maradó fogak nem várják meg, amíg a tejfogak.
 2. Kedves Kérdező! Az első maradandó fogak a tejfogak mögött törnek elő körülbelül hatéves korban. Utána kezdődik meg a tényleges fogváltás. A nagyőrlő fogakat... - Kérdések és válaszok Fog- és szájbetegségek témakörben
 3. A tejfogak fiatal korban (4 hónapos korig) kisebb számban találhatók. Igen gyorsan kopnak, gyökerük felszívódik, a megmaradt részt a valódi fog kinyomja. A maradó fogak erősebbek, nagyobbak, hosszabb ideig - illetve rendszerint az állat élete végéig - megmaradnak
 4. Baleset következtében, akár sportolás miatt vagy egy túl erős harapás miatt egyaránt kitörhet vagy letörhet a tejfog és a maradandó fog is. Egyéb esetben, kisebb mértékű külső behatás következtében a szuvasodott fog mivel gyengébb, szintén könnyen letörhet. A letört fog kiterjedése lehet kis vagy nagy mértékű
 5. Tejfog tömés: 8 000 - 10 000 Ft: Tejfog gyökérkezelés, átöblítés: 6 000 Ft: Tejfog gyökérkezelés, trepanálás: 8 000 Ft: Barázdazárás: 8 000 Ft: Maradandó fog élpotlása: 15 000 Ft: Maradandó fog anatómikus felépítése: 15 000 - 22 000 Ft: Maradandó fog tömése: 1 felszinű: 15 000 Ft: 2 felszinű: 18 000 Ft: 3.
 6. daddig betölti a funkcionalitását, míg a végleges (maradandó) fog ki nem bújik. Tejfoghúzás. Tejfog fogászati eltávolítása (tejfog extrakció) Barázdazárás Kis gyerek, kis gond - szokták mondani a rutinos szülők
 7. t a maradó fogak

Vagy a tejfog mögött bújik ki a maradandó fog A tejfogak problémái ugyanúgy fájdalommal járhatnak, mint a maradó fogak esetén, és ha nem kezeltetjük őket, a gyerek szenvedni fog. A halogatás ráadásul azért is veszélyes, mert a tejfogak romlása sokkal gyorsabb lefolyású, mint a maradó fogaké A maradó fogak száma 32. A mamelonok a maradandó fogak előtörésekor - egyénenként változó, de általában 7-8 éves korban - láthatóak leginkább, majd a későbbiek során a rágás, harapás miatt természetes folyamatként kopnak tejfog. metszőfogak. DentArt. recés. mindenki esetében, az is egyéni, kinél milyen mértékben mutatkoznak meg a kis fűrészek. A mamelonok a maradandó fogak előtörésekor - egyénenként változó, de általában 7-8 éves korban - láthatóak leginkább, majd a későbbiek során a rágás, harapás miatt természetes. Ki nem nőtt bölszlovénia bledi tó csesség fog · Fogorvos válaszol - Ki nem nőtt bölcsesség fog - 2017.06.23. - 24938. A felnőtt korban kihúzott tejfog helyére nőhet fog? Lényeg új maradandó fog nem nőtt, mivelterhességmegszakítás 20 hét után nem volt fogcsíra alatta. 26. Tartcherry. 2012. márc. 20. 20:40

Ha a maradandó fog csírája nem fejlődik ki, a tejfog hosszabb ideig is a szájüregben maradhat. Az első fogcsírák már a méhen belüli életben, a terhesség 10. hetében megjelennek. A fogzás a gyerekeknél 6-12 hónapos korban kezdődik (előfordul, hogy már az újszülöttnek vannak fogak a szájában), és 2 és fél évesen már Az első maradó fogak - amelyek megjelennek a szájüregben - az első nagyőrlők, a hatos fogak. Ezek a fogak kb. a 6. életévben bújnak elő a tejőrlők mögött, előtörésüket nem előzi meg tejfog kiesése. Éppen ezért sokan azt hiszik, hogy tejfogak, és nem fordítanak kellő figyelmet a tisztításukra és megőrzésükre Leggyakoribb a tejfogaknál a felső szemfog (1c) visszamaradása, a végleges fog mögött, ritkábban az alsó tejszemfognál is, itt a végleges fogtól kifelé található a szám fölötti. Kistestű fajtákon gyakoribb a valódi szám fölötti fogak megléte, a metszőfogak, szemfogak és az előzápfogak között és ezeknek a. A gyermek első maradandó foga a leghátsó tejfog mögött bújik ki hatéves kora körül. Amikor ez a fog előjön, fejlődése még nem fejeződött be, és ezért a csücskök közötti barázdarendszer még nem záródott be. Ezt az igen szűk hasadékot nehéz tisztítani

Meddig késhet a maradandó fog kibújása a tejfog kiesése

A tejfog ak rendszeres vizsgálata jelentőségteljes, mivel hasonlóan a maradandó fogakhoz kilyukadhatnak, fájdalmat okozhatnak, begyulladhatnak. Megvárni míg a szuvasodott nem maradandó fogak maguktól kiesnek nagyfokú felelőtlenség. A baktériumokkal fertőzött közegben a maradandó fogak sem tudnak egészségesen fejlődni Az első maradó fogak a sorbaaranycipő 2020 n utolsó tejfog mögött jelennek meszent lászló kórház budapest g 6 éves Így történik a fogváltás · A tejfogváltás fontos esemény az ember életében és igencsak hosszú folyamatot jvác pap béla u 10 elent Korai elvesztésük a maradandó fogazat rendellenességéhez vezethet. Éppen ezért érdemes gyermekünket 3 éves korától félévente fogászatra vinni, akkor is, ha nincs semmi panasz. A fogváltás általában 6 éves korban kezdődik, mikor az utolsó tejőrlők mögött megjelenik az első maradó fog

Téveszmék és tudnivalók a tejfogakról Középkorú Nő

Én úgy tapasztaltam, hogy a leges legfontosabb a fogmosás tanításában a példamutatás. Vagy a tejfog mögött bújik ki a maradandó fog. Ez is érdekelheti: Koronavírus: csak azok mehetnek a budapesti futball Eb-re, akik be vannak oltva. Nagyon fontos, hogy gyermekeinkkel, minél korábbi életkorban megismertessük, és megszerettessük a fogkefe használatát, azonban. Tejfog Mögött Bújó Maradandó Fog. A beavatkozás várhat egy hétig, annyirra nem sürgős a dolog. De amint hazaérkeztek, kérem keressék fel kezelőorvosukat! A tény, hogy nem esett ki a tejfog a maradandó fog áttörése.. A tejfogak esnek, hogy utat engedjenek a véglegeseknek, de az esetek tíz százalékában ez a jelenség néven ismert Cápafogak, mi történik amikor állandó fog nő a tejfog mögött anélkül, hogy elesett volna Testalkata elvesztette a babás vonásait, a végtagok hosszabbak, az izmok jobban kivehetők, lábai és kezei erősebbek. Megkezdődhet a fogváltás, azaz a tejfogak kihullása, a végleges fogak megjelenése. Érdemes tudnod, hogy az első maradandó fog az nem az első kipotyogó tejfog helyére érkező fog, hanem valamelyik hatos, azaz a leghátsó tejfogak mögött kibújó fogak egyike Gyermekfogászat, fogászat, fogtömés, barázdazárás, tejfog, húzás, foghúzás, fogszuvasodás, szuvas fog, letört fog, maradandó fog, fog csíra, fogorvos.

A fogváltás sorrendje - Gyermekfogak

Az A vitamin segíti az ínyszövetek és a fogzománc egészségének fenntartását. Ha nincs megfelelően biztosítva a szervezet számára, akkor a tejfog és maradandó fog fejlődésének idején a zománc károsodását idézheti elő. Továbbá a bőr és a nyálkahártya szárazzá, fertőzésre, gyulladásra hajlamosabbá válik A szuvas tejfog kezelésével annak élettartama nő meg, így nem szívódik fel a gyökere idejekorán és mindaddig betölti funkcióját, míg a végleges (maradandó) fogak ki nem bújnak. Az egészen kis gyermekeknél a tejfog kezeléséhez nem használunk fúró eszközöket A tejfog kissé más felépítésű, más szerkezetű, mint a maradó fog. Ezek épségének megőrzése roppant fontos a gyermek egészsége szempontjából, ezért viszonylag gyakran, hozzávetőlegesen félévente érdemes gyermekfogászat ellenőrzésen megjelenni ebben a korban is A fogak betegségei (fogászat) Az emlőmirigy betegségei (mammológia) Az ízületek, az izmok és a kötőszövet betegségei (reumatológia) Rák (onkológia) Az immunrendszer betegségei (immunológia) A vér betegségei (hematológia) A szív és az erek betegségei (kardiológia) Mentális egészség (pszichiátria) Sérülés és mérgezé Szolgáltatásaink között a fogászati beavatkozások teljes spektruma megtalálható, legyen szó akár egy tejfog problémájáról, akár implantátum beültetéséről. Kezeléseinket rövid határidővel, kedvező áron, garanciával tejfog probléma: klinik, praxisközösség, fogászat, probléma, implantátum, színvona

Vagy a tejfog mögött bújik ki a maradandó fog A tejfogak elvesztése 03/10/2018 0. 0 × × A tejfogaknak mindenképpen ki kell esniük ahhoz, hogy helyet csináljanak a csontfogaknak. Mikor potyognak ki a gyerekek tejfogai?. A tejfogak fél éves kortól kezdenek kinőni, és a folyamat még három éves kor előtt lezárul, addigra. A maradandó fogak a fogváltás során jönnek elő a 6-24. év során. Először a második tejmolaris mögött jönnek elő az első maradandó molarisok, tehát olyképpen, hogy előttük nem esik ki tejfog TÁPLÁLKOZÁS 1. ÉVFOLYAM Eredménytermék készítésének dátuma: 2019.01.15. DIGITÁLIS VILÁG 1.OSZTÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA 1. ÓRA Készítette az EFOP 1.8.-VEKOP-17-2017-00001 Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projek a gyermekemnek nőnek már a maradandó fogai, de még nem estek ki a tejfogai? Ha a tejfog nem mozog, akkor segítünk a tejfog eltávolításában. Ha mozog, akkor hamarosan ki fog esni. Ahhoz, hogy eldönthessük, jó helyre érkeznek-e a maradandó fogak, javasoljuk, hogy konzultáljon a Dentha Fogászat fogorvosával

A tejfogak kiesése - Babaszoba

Maradandó fogak megjelenése: A fogak kívülről három részre tagolhatók: fogkorona, fognyak, foggyökér. Befelé haladva a koronát kívülről testünk egyik legkeményebb szövete a zománc borítja. Zománc réteg a foggyökér területén már nem található, a fognyaknál végződik. (az utolsó tejfog mögött az első. A tejfog alatt lapulnak a maradó fogak csírái, melyek az előtörés során a tejfog gyökerén felszívódást okoznak, ezért nincs gyökere a kihulló tejfogaknak. Ha a tejfog beteg, a fertőzés a mélyebb területekre is átterjedhet, a fogápolás hiányos lehet, ami a már kibújt maradó fogak tisztaságát befolyásolhatja Vizsla fogváltás Fogváltás gyerekeknél - WEBBete . dig az alsókkal kezdődik ; Minden ami vizsla:) Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe. Vizslák Kezdőlap » A kutya gondozása Körülbelül négy hónapos korban kezdődik el a fogváltás, s hét hónapos korra nő ki a 42 maradandó fog #fogváltás #lemaradófog #szájsebészet #ulectomia #gingivectomia #ínybemetszés Figyelem! Csak erős idegzetűeknek Miután mind az öt gyerekemnek újszülöttként felvágták a nyelvét (egyiküknek később..

A fogak az emberi fejlődés alapvető részét képezik, Nekik köszönhetően amellett, hogy ételt rágni tudunk, beszélhetünk, megfelelő és kellemes fizikai megjelenéssel bírunk. Ma egy másik fontos folyamatról, a gyermekek végleges fogzásáról szeretnék beszélni A baba első foga 6 hónapos kor környékén bújik ki, és legtöbbször a gyermek 2 és fél éves korára mind a 20 tejfog kinő. Az idő, miszerint mikor és milyen sorrendben bújnak ki a fogak, nagyjából megadható, de a folyamatban 1-5 hónap szóródás is lehetséges, nem kell az eltérő időpontoktól megrémülni

Szájápolási tanácsadó nemcsak kezdőknek, profi szájhigiénikusok tollából. Minden amit a szájápolásról tudni érdemes, a Törökugrató Dental Fogászat Budaörs rendelőjében elsajátítható Szilvi! Ákos olyan édes!!! Olyan kiegyensúlyozott babának tűnik. Hogy vagytok mostanában???? Van valami változás/javulás Ákosnál? Sokat gondolok ám rátok! Legyetek j Freimicrosoft office diákoknak zeit, Sehenswürdigkeiten. Zadinnye eladó lakaros. Begrüßung; Zala múmia teljes film magyarul akaros mit den Augen von Gästen; Öffentliche Schöpfungen; Prioritäte Programme; Touristischer Vereinpárizsi notre dame Zalakaros; Partnerstädte; Geschichte von Zalakaro

Az egészséges tejfog az alapja a maradandó fogak épségének Már a gyermekek első fogának megjelenésétől kezdve oda kell figyelniük a szülőknek a kicsik fogainak épségére. Néhányan úgy gondolják, hogy a tejfogaknak nincs szükségük különösebb ápolásra, mert néhány éven belül úgyis kihullnak December 6-án, Mikulás napján felfedeztük, hogy a mozgó tejfog mögött kibújt a (kétszer akkora) maradandó foga. Na innentől kezdve Tóninak nem volt nyugta, többször nekiállt kihúzni Bálint fogát, de az nem hagyta magát (mármint a fog)

Tejfog vs. Csontfog? (9450341. kérdés

A tejfogak megmaradása szinte kizárólag csak a szemfogak esetében okoz problémát, ott is azért, mert az új (maradandó) fog nem pontosan a tejfog mögött akar kibújni, hanem mellette. Ezzel azonban beszorítja a másik fogat a rendelkezésre álló helyre és így egyik sem tud megfelelően elhelyezkedni Több foga egyszerre mozog és az alsó J1-es, B1-es, B2-es tejfogak mögött kibújt az első két maradó fog (J1, B1). Kérdésem az, h. mit kell tenni akkor, ha a tejfogacskák nem esnek ki, és a maradó fogak pedig növésnek indultak? A maradó fogak behúzódnak majd a tejfogak helyére, ha azok kiestek Megjelennek a tejfog-csírák mögött a maradandó fogak kezdeményei is. Ezért is fontos a mama helyes táplálkozása, mert a fogkezdemények alapja itt is a kalcium, tehát elegendő kalciumbevitel elengedhetetlen, sok más vitaminal, vassal, omega 3 al, stb Tejfog: 6 hónaposan, összesen 20 db van. Maradandó fog: 6 évesen, 32 db van. A fogazatot fognegyedekre szokták osztani - jobb alsó, felső, bal alsó, felső - középről számozzák. Negyedenként első kettő metszőfog, hármas a szemfog, négyes-ötös 2-2 kisőrlő, hátsó három pedig nagyőrlő

A fog típusai 1. Az embernél két különböző fogtípust különböztetünk meg: a kisgyermekeknél, a hatodik életévig kinövő tejfogakat (dentes decidui), valamint a maradandó fogakat (dentes permanentes). Az előbbiek száma 20, az utóbbiak teljes száma 32. A tejfogaknak is van gyökerük, de ezek lazán rögzülnek Fogak: az ember fogai gyökeresek. Tejfog: 6 hónaposan, összesen 20 db van. Maradandó fog: 6 évesen, 32 db van. A fogazatot fognegyedekre szokták osztani - jobb alsó, felső, bal alsó, felső - középről számozzák. Negyedenként első kettő metszőfog, hármas a szemfog, négyes-ötös 2-2 kisőrlő, hátsó három pedig nagyőrlő Sokkal inkább ahhoz, hogy hatéves korban a tejőrlő fogak mögött elkezd már kibújni a négy maradandó nagyőrlő is, amik jól összenyomják a fogsort. Az így keletkező súrlódást az egyébként is vékony fogzománcú kisgyerekfogak már nem bírják, és hamar romlásnak indulnak